Porseleinverf gebruiken

De porseleinverf die ik gebruik is van Pébéo en Royal Talens. Er zijn nog veel meer merken te vinden, deze vind ik zelf het fijnste werken.

In de webshop vind je diverse sets en losse potjes porseleinverf. Over het afbakken is een apart hoofdstuk, lees dat ook even goed door (en download en print de extra tips en trucs).

Je hebt maar heel weinig nodig voor een mooi stipwerk: een potje van 16 of 20 ml gaat echt heel lang mee als je de verf zuinig gebruikt. Door met een spatel de verf in je palet te druppelen, en niet te gieten zorg je ervoor dat je steeds een kleine hoeveelheid verf pakt, en de verf minder snel uitdroogt.

Gebruiksaanwijzing

 1. Draai het potje porseleinverf rustig rond (niet schudden – daar komen luchtbelletjes van)
 2. Roer even met een spatel
 3. Druppel wat verf in een mengpalet en draai de dop weer op je potje
 4. en stippen maar

Mengen van kleuren

Je kunt de verf mengen met elkaar (ook verschillende merken met elkaar) dat geeft een heel eigen tint aan je werk. Bewaar je favoriete mengsels in een potje of een bijna leeg porseleinverfpotje, dan heb je er lang plezier van. Voor nog meer super tips over kleuren mengen, kun je het boek Stippen. & Kleur raadplegen.

Na het stippen

Je kunt de verf in het mengpalet afwassen maar het is ook handig (en leuk) om de verf op te drogen en daarna af te halen met een prikker.

Opdracht

Deze opdracht kun je het beste doen na een fijne stipsessie: je maakt gebruik van restjes porseleinverf uit je palet. Dit zijn drie verschillende kleine opdrachten die je kunt doen, kies uit wat je aanspreekt.

 1. Welke kleur heb je nog over na het maken van een stipwerk? Gebruik deze voor een klein voorwerp, of een randje op een bord.
  • met een klein bloemetje of takje, of druppelpatroon kun je al een leuk effect creëren.
 2. Experimenteer met je restjes verf:
  • wat gebeurt er als je een vreemde kleurencombinatie met elkaar mengt?
 3. Meng eens wat kleuren slordig met elkaar, zodat je de afzonderlijke kleuren nog ziet, en stip dan eens een vorm of patroon.
  • Is het wat?