Een stippatroon volgen

Als je net begint met stippen, kan het wat overweldigend zijn wat er allemaal mogelijk is. Het is dan heel fijn om een stippatroon te volgen. Je weet dan precies wat de uitkomst is. Hieronder wat tips en trucs èn links naar websites waar je stippatronen kunt bestellen.

Stippatronen volgen

Een stippatroon is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

 1. Benodigde materialen
 2. Voorbereiding
 3. Stappenplan (eventueel met foto/video)
 4. Optioneel: tips voor effecten of een andere maat patroon.
 1. Benodigde materialen
  Bij de benodigde materialen staat meestal voor welk niveau het stippatroon geschikt is, hoe lang je ermee bezig bent en welke materialen je nodig hebt.
 2. Bij de voorbereiding kan het kort zijn: maak je voorwerp en je handen goed schoon. Soms is het handig je kleurenpalet alvast samen te stellen.
 3. Het stappenplan volg je nauwgezet, en het is raadzaam om eerst het hele stappenplan door te lezen voor je begint.
 4. Tips en trucs voor een tof effect, een andere kleur of een andere maat van het patroon vind je soms ook bij patronen. Hieronder wat voorbeelden van mensen die mooie stippatronen maken. Zoals je ziet is het heel divers, en kun je hierin je eigen persoonlijke stijl en voorkeuren vinden.

Tips voor stippatronen

 1. Stipstijl
  Bij Nienke van der Zwan leerde ik de stiptechniek (alweer bijna 7 jaar geleden). Zij kan je ronduit toffe theepotten, mooie mokken en bonbondots leren stippen. In de boeken staan ook heel veel tips en trucs voor de beste stiptechniek en kleurencombinaties. Ben je op weg een echte stipster te worden, dan gebruik je deze boeken veelvuldig. Je vind de boeken en patronen op haar eigen website, de boeken staan ook in de webshop van DotsDesign.
 2. Ge-Stipt
  Brechtje Brubeck maakt hele vrolijke stipsjablonen van allerlei afbeeldingen. En ook tof: ze heeft haar eigen neon kleuren porseleinverf!
 3. Banu Design
  Via Nienke heb ik Banu leren kennen, en wat ben ik onder de indruk van haar werk. Ze maakt alles met één satéprikker! Het zijn dan wel geen stippen, maar de patronen zou je prima met stippen in kunnen vullen. Of á la Banu, met één stokje beschilderen…In haar webshop vind je handgeschilderde producten en DIY pakketten.
 4. DotsDesign
  Het heeft even geduurd voor ik stippatronen ging ontwerpen, maar sinds 2020 heb ik de smaak te pakken. In de webshop vind je verschillende stippatronen, en ook de Stip Uitdaging: creatieve opdrachten voor jouw eigen patroon.
een paar voorbeelden van de stippatronen van DotsDesign.

Opdracht

Zoek een inspirerend stippatroon op. Ga eens bij de maker ervan na wat het verhaal erachter is (meestal kun je dat online vinden, maar een berichtje sturen is vast ook mogelijk). Wat spreekt je aan bij dit stippatroon, ook met het verhaal in je achterhoofd?

 • Hoe zou jouw stippatroon er ongeveer uit zien? Tip: begin met het verhaal erachter.
  • als je dit moeilijk vindt: gebruik een stippatroon als inspiratie en maak het in jouw favoriete kleuren.